Builders in Welwyn Garden City


 

Contractors for a storage facility

alt Text TODOalt Text TODOalt Text TODO

Working as a contractor for local business client, the project involved the extension of the clients current facility to allow them further storage but stay at their current established site. The extension roof and walls were erected as a prefabricated building and adjoined the existing building. The prefabricated unit was used as an alternative to traditional techniques i.e. brick and block, as it can be assembled far quicker, is more cost effective and ready for use sooner.
Extensive foundations and finished concrete floor slab construction was also carried out for the prefabricated unit to sit on. As well as a base for the shell, the slab offered the client a hard wearing surface for forklift trucks to work on and negated the need for a floor finish as the concrete slab it self was simply polished and painted. Generating an easy to maintain surface.
The project also involved a main sewer diversion which serviced the whole industrial estate. The sewer had to be rerouted around the extension in order for it to be clear of the new structure and accessible.


Conversion in WGC

alt Text TODO

Initially a side extension was built to give the client a larger kitchen and a new utility room. We returned 2 years later to add an infill extension, between the side extension and the neighbours rear extension. The infill extension offered the client a larger kitchen and living room. Brickwork and windows were to match the existing building.


Extension in Welwyn Garden City

alt Text TODOalt Text TODO

The 2 photo's above show examples of rear extension to properties that follow the neighbouring boundary line. These are often sited to the rear of a garage, which itself has been converted into a living space and connected to new the extension. Converting a garage, if not required for car use, is a good way of limiting the size of an extension and also reducing costs. In both cases brickwork and windows match existing features. Flat roofs were installed to match the existing garage roof, the flat roofs are hidden by extending the external walls higher than the flat level to create what is termed a parapet wall running around the roof perimeter of the roof. Paving has also been added to service the extensions new patio doors.


Focolare Centre

alt Text TODOalt Text TODOalt Text TODO

The site was the former Mater Dei school situated off Parkway. The project involved demolishing a prefabricated extension and to restore the old class room wing back to it's original Georgian style renovating the arched window brickwork and installing new made to measure windows. Our clients the Focolare Movement, also included in the project the refurbishment of the residential area of the building. We renovated 20 bedrooms to include en-suite bathrooms and gave the building a clean modern internal environment. Various meeting rooms, corridors and kitchen areas were also refurbished involving extensive drylining, plastering, electrical, plumbing and heating work (new boiler room). We are to return in the spring of 2009 to commence the 2nd phase of the building refurbishment.


Focolare Centre

alt Text TODOalt Text TODOalt Text TODO

The site was the former Mater Dei school situated off Parkway. The project involved demolishing a prefabricated extension and to restore the old class room wing back to it's original Georgian style renovating the arched window brickwork and installing new made to measure windows. Our clients the Focolare Movement, also included in the project the refurbishment of the residential area of the building. We renovated 20 bedrooms to include en-suite bathrooms and gave the building a clean modern internal environment. Various meeting rooms, corridors and kitchen areas were also refurbished involving extensive drylining, plastering, electrical, plumbing and heating work (including a new boiler room. We returned in the spring of 2009 to commence the 2nd phase of the building refurbishment.


Loctite / Henkel

alt Text TODOalt Text TODOalt Text TODO

We were contracted to build a fire proof store within an industrial unit, over 1000m3 in size. The store was built out of a solid block work, 450mm wide in order for the client to achieve sufficient fire protection to preserve the volatile chemicals to be stored within. Part of the work was also to carry out the supply and installation of 2 mechanised sliding doors to enable external and internal access to the store. This involved creating an opening in the store internally, during construction of the block walls in order to receive the sliding door for internal access to the store from within the industrial unit. Externally an opening was to be made in the existing industrial unit cladding fa├žade which involved cutting back the steel sheet cladding to the appropriate size and installing steel posts to the side of the opening for support . This door would then enable the client to receive external deliveries directly to the store whilst the store could be sealed shut with the internal door to maintain fire protection to the rest of the ware house.
A road way was also installed leading to the external door to able access, comprising of tarmac surfacing and kerbs.


Side extension in Welwyn Garden City

alt Text TODOalt Text TODO

A side extension was added to the existing property to create a larger kitchen, hallway and new cloakroom. The client gained 3 larger areas from an extension that has minimal impact on the buildings external appearance. The extension was rendered externally and painted to match the existing building.


Two storey extension in Welwyn Garden City

This project involved adding a two storey extension to the rear of the existing building and 2 single storey side extensions added also to the rear. The client needed more room in their property for their family. The extensions gave the client a new 2nd reception room, new larger kitchen, larger dining room, larger master bed room with ensuite, new 4th bedroom and larger bathroom. A small paving area and garden walls were added to the rear. Internal work also afforded the client a downstairs shower room. New wooden flooring was installed throughout the extensions.


For further information and enquiries please contact us.

 

FMB Construction skills certification scheme Trust Mark LABC

Privacy Policy and Cookie Policy